Apertae Musarum ianuae







Apertae Musarum ianuae



Това не е професионален блог или блог правен от професионалист. Това са моите импровизации според личния ми вкус и вкусовете, които предпочита моето семейство. Всичко е направено с любов и ентусиазъм.

събота, 13 ноември 2010 г.

Зелeви сърми с кайма и булгур

Сърмите са ястие, което традиционно присъства на българската трапеза. Този път на нашата маса бяха с кайма и булгур. Много ни харесаха. 

Продукти:
- кисело зеле
- 1 глава лук
- 0.500 кг кайма
- 1 ч. чаша булгур (около 200 гр)
- 2 яйца (за застройка)
-сол, чер пипер, чубрица


Приготвяне:

Приготвянето на тези сърмички беше импровизация. Всъщност рецептата не се различава много от приготвянето на традиционни сърми с ориз.
Булгура се измива и накисва в съд с вода за 30 - 40 минути. През това време набъбва двойно. Лука се реже на кубчета и се задушава. Накиснатият булгур се отцежда от водата и се поставя в дълбок съд. Към него се добавят каймата и лука. Подправяте се със сол (в зависимост от каймата, аз понякога не слагам), смлян чер пипер и чубрица. Всичко се смесва добре и се завива в листа от кисело зеле.
Сърмичките се варят в дълбока тенджера. На дъното се слага зелев лист, който да покрие дъното. Върху него се подреждат сърмичките една до друга (може и на няколко реда). Върху тях се слага чиния, която да ги затисне за да не се развиват по време на варенето. Добавя се вода и зелев сок в съотношение 3/1 (3 части вода, 1 част зелев сок). Течността трябва да покрие сърмичките. Може да се приготви по същият начин и със сухи чушки в които да се напълни сместа. Но най-вкусно става когато има и от двете.
Ястието се  вари на слаб огън за около 1 час. Когато е готово се застройва с яйце.
Приятен апетит!

3 коментара:

  1. Женя, не съм правила сарми с булгур, но е крайно време да пробвам :)
    Имаш награда при мен :) мини да си я вземеш!
    Хубава и спорна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ти благодаря. За мен е чест от такъв майстор да получа похвала :)

    ОтговорИзтриване