Bашата любима рецепта може да спечели 100 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected].
Очакваме предложения за великденската трапеза.
КОЙ ГОТВИ
"Когато непредвидено ти дойдат на гости приятели, правиш едно бързо, но вкусно ястие - голямо кюфте", съветва професионалният готвач Данчо Боев, трупал опит в кухните на големи столични ресторанти и по света, готвейки на круизни кораби.
nОчаквайте на 30 март подарък - книжка с вкусни рецепти с кайма, за печено агне и други блажни ястия
ПРОДУКТИ
Кайма - 1 кг
Лук - 300 г
Галета -250 г
Сметана - 200 г
Кашкавал - 100 г
Яйца -3 бр.
Магданоз - 1/2връзка
Маслини -2 бр.
Печена чушка -1 бр.
Черен пипер - 5 г
Домати - 100 г
Маруля - 1 бр.
Сол - 20 г
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В тава се поставят каймата,ситно нарязаният лук, магданоз, черен пипер, сол, сметана, галета и яйцата. От едното яйце се отделя белтъкът. Омесват се по показания начин - като тесто. Много домакини при месенето стискат каймата и тогава тя се пресича - става сипкава.
Тавата се застила с фолио,върху него се нареждат нарязаните на шайби домати и оформеното кюфте. То се намазва с останалия белтък. Отгоре се настъргва кашкавал и се пече на 190-200 градуса. Готовността му се проверява с дървено или метално шишче -трябва да излиза бистър сок.
След изваждане се украсява по посочения на снимката начин - като усмихнато лице. Вкусно ястие за всички приятели, макар и неканени.