Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтета с плънка на пара

Снимка за Кюфтета с плънка на пара
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Готвенето на пара отдавна си е спечелило репутацията на една от най-здравословните кулинарни технологии. Предлагаме ви с нейна помощ да приготвите чудесни кюфтета от телешка кайма със зеленчукова плънка и ароматна колекция от подправки.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 800 г телешка кайма
  • 150 мл прясно мляко
  • 200 г ръжен хляб
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 1 ч. л. риган
  • 1 яйце
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 3 сварени яйца
  • 1 с. л. меко масло
  • 3 с. л. пълнозърнесто брашно
  • за гарнитура:
  • 3 картофа, обелени и нарязани на резени
  • 3 моркова, обелени и нарязани на пръчици
  • 1 ч. ч. карфиол
  • 1 ч. л. нарязан джоджен
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Приготвя се плънката, като сварените яйца се нарязват на ситно и се объркват с нарязания магданоз и маслото. Плънката се слага в хладилника.

  2. 2.

    Кората на хляба се изрязва и средата се накисва в млякото за 2-3 мин. Каймата се омесва с изстисканата хлебна среда, яйцето, лука, чесъна и ригана. Подправя се със сол и пипер.

  3. 3.

    От каймата се правят кюфтета, които се пълнят с по лъжичка от охладената плънка. Овалват се в брашното и се слагат в кошничка за варене на пара или в гевгир над вряща вода. Кюфтетата се варят на пара 20 мин.

  4. 4.

    В друг съд едновременно се слагат да се варят на пара и зеленчуците за около 15 мин., леко посолени и поръсени с джоджен. Поднасят се с лимонов сок.

Съвет:
Ако имате уред за варене на пара, сложете кюфтетата на първия ред, а картофите и морковите на втория. Варете на пара 15 мин. Сложете цветното зеле и ментата и варете още 10 мин.

Февр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари